ترک انفاق

به موجب ماده  53 قانون حمایت از خانواده هرکس با داشتن استطاعت مالی نفقه زن خود را در صورت تمکین ندهد یا از تادیه نفقه سایر اشخاص واجب النفقه امتناع کند دادگاه او را به حبس درجه شش محکوم می کند. در این ماده هم در خصوص ترک انفاق زوجه صحبت شده و هم به ترک انفاق اشخاص واجب النفقه غیر از زوجه اشاره شده است

شرایط طرح شکایت ترک انفاق زن

نفقه زن به موجب ماده 1107 قانون مدنی شامل مواردی از قبیل مسکن لباس غذا  اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خدمه درصورت عادت و یا مرض می باشد. که مرد موظف به پرداخت آنها به زن است لکن جنبه کیفری عدم پرداخت نفقه منوط به وجود شرایطی است که در زیر گفته شده است.

  1.  مرد باید تمکن مالی برای پرداخت نفقه زن داشته باشد البته باید گفته شود که مرد موظف است نفقه زن را در هر شرایطی پرداخت کند اما برای اینکه این موضوع از حیث کیفری قابل پیگیری باشد باید استطاعت مالی مرد احراز گردد درغیر اینصورت فقط از جنبه حقوقی قابل پیگیری است.
  2.  زوجه موظف به تمکین نسبت به همسر خود است. و تمکین هم شامل تمکین عام و تمکین خاص می شود برای مثال زن باید در منزل مرد سکونت نماید. یا اینکه باید با همسرش رابطه جنسی برقرار کند. و اینکه باید از همسرش اطاعت کند.

راه های اثبات ترک انفاق در دادگاه

به طور کلی و در هر شکایتی  شاکی باید نسبت به اثبات اتهامی که به متهم وارد می کند. اقدامات لازم را به عمل آورد و این قاعده در خصوص شکایت به جهت ترک انفاق نیز بر همین منوال می باشد. بنابراین یا باید همسر شاکی نسبت به تایید ادعای زن اقرار نماید. و یا اینکه شاکی شاهدانی را به عنوان افراد مطلع در خصوص عدم پرداخت نفقه ومواردی همچون بیرون کردن زوجه از خانه به دادگاه معرفی نماید. هر کسی که از شرایط زندگی زوجه اطلاع کافی داشته باشد. می تواند در دادگاه شهادت دهد. شاهدین نیز باید دارای شرایط مشخصی باشند که اصلی ترین این شرایط عبارتند از

  •  از بستگان نزدیک زوجه نباشند.
  •  از موضوع عدم پرداخت نفقه از جانب متهم به صورت کامل مطلع باشند.
  •  مدارک شناسایی شاهدین جهت احراز هویت در دادگاه الزامی می باشد.

نحوه شکایت کیفری ترک انفاق

نحوه شکایت ترک انفاق بدین گونه است که زوجه باید ابتدا اقدام به تنظیم شکوائیه ترک انفاق نماید و پس از مراجعه به دادسرا اقدام به ثبت شکایت می نماید. شکایت پس از ثبت در واحد رایانه از سوی سرپرست دادسرا به یکی از شعب ارجاع می شود.

بعد از شکایت به دادگاه و تعیین شعبه دادیار از شاکی ( زوجه ) تحقیق می نماید و بعد از تحقیق زوجه به زوج احضاریه ارسال می شود که برای تحقیق در دادسرا حضور یابد.

دسته ای از مردان در هنگام دادرسی اعلام می نمایند که ترک انفاق را قبول دارند اما در مقابل همسرشان از آنها تمکین نکرده است در صورتی که که مرد دلایلی مبنی بر عدم تمکین زوجه به دادگاه ارائه نماید که مقبول دادگاه واقع شود، شکایت ترک انفاق از طرف زوجه مختومه خواهد شد.

دسته دیگر مدعی می شوند نفقه را پرداخت کرده اند در صورتی که مرد نفقه زوجه را پرداخت کرده باشد، در این حالت قاضی پرونده با بررسی مدارک وی، اقدام به صدور قرار منع تعقیب می نماید.

مجازات جرم ترک انفاق

زن ها می توانند در خصوص مطالبه نفقه زمان حال ، اقدام به شکایت کیفری شکایت به جهت ترک انفاق نمایند. و در خصوص مطالبات گذشته نفقه از دادخواست حقوقی بهره گیرند.

طبق ماده ۶۴۲ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی  هر مردی با برخورداری از استطاعت مالی نفقه زن خود را در صورت تمکین ندهد یا از تأدیه نفقه سایر اشخاص واجب النفقه امتناع نماید.  دادگاه او را از سه ماه و یک روز تا پنج ماه حبس محکوم می نماید.

 ترک انفاق به معنای عدم پرداخت نفقه می باشد .

 بر اساس قانون ، ترک انفاق یا نپرداختن نفقه به اشخاص واجب النفقه جرم است .

مرد در هر حال مکلف به پرداخت نفقه است. و نداشتن تمکن مالی فقط وی را از مجازات معاف می کند. اما زن بازم هم می تواند از دادگاه خانواده الزام وی را بخواهد یا درصورت داشتن اموال آن را توقیف کند.

درصورتی که مرد توانایی مالی پرداخت نفقه را داشته باشد. و زن نیز تمکین کند. و با وجود این شرایط مرد نفقه زن را ندهد زن می تواند.  جهت طرح شکایت کیفری اقدام کند.

به موجب ماده 1107 قانون مدنی نفقه شامل همه نیازهای متعارف زن مانند مسکن، لباس، غذا، اثاث منزل، نیازهای درمانی و بهداشتی و خدمه در صورت عادت یا مرض می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *