خانوادهطلاقمقالات

طلاق توافقی

طلاق توافقی چیست

طلاق توافقی  همان‌طور که از نامش مشخص است. طلاقی است. که طرفین باهم تصمیم به جدایی بگیرند و درخواست طلاق کنند.  که در متون قانونی تعریف نشده است.  طلاق توافقی که در آن زن و مرد توافق می‌كنند.  از یكدیگر جدا شوند و این توافق در حكم دادگاه ثبت می‌شود. و ضمانت اجرای قانونی پیدا می‌كند.

همانطور که قانون ازدواج را محترم شمرده و برای نظم بخشیدن به آن قواعدی وضع کرده. طلاق را نیز یک راه حل برای اختلافات و مشکلات جدی در نظر گرفته است. علی رغم اینکه طلاق عملی مذموم است. اما ممکن است در مواردی طرفین با یکدیگر سازش نداشته باشند و چاره ای جز جدایی طرفین باقی نماند. به همین دلیل در قانون راه ها و روش های مختلفی برای طلاق پیش بینی شده است. که بر اساس آن می توان طلاق را به طلاق از طرف مرد و  طلاق از طرف زن و طلاق توافقی تقسیم بندی کرد.

آیا شما شرایط طلاق توافقی را دارید؟

شرایط طلاق توافقی چند سالی است. که تغییر کرده است. زن و شوهر بعد از درخواست طرفین برای طلاق توافقی و ثبت اطلاعات خود در سامانه باید به مرکز مشاوره خانواده و غربالگری بصورت اجباری مراجعه کنند. و بعد از مشاوره و پافشاری بر عدم انصراف از درخواست طلاق گواهی لازم را دریافت کرده و به دادگاه ارجاع کنند. البته این مورد مربوط به طلاق هایی است که دو طرفه یا توافقی صورت می‌گیرد و در انواع دیگر طلاق همچنان مثل گذشته طلاق صورت می‌گیرد.

طلاق توافقی با وکالتنامه

یکی از بهترین روش‌هایی که به وسیله آن زوجین می‌توانند طلاق توافقی را انجام دهند. طلاق توافقی با وکالتنامه است. در این روش یکی از زوجین  که معمولا مرد می‌باشد. که طرف مقابل وکالت می‌دهد. تا مراحل طلاق بدون نیاز به شخصی که وکالت داده، انجام شود.

معمولا زوجینی که بر سر حقوق مالی به خصوص مهریه با یکدیگر توافق کامل دارند. از این روش استفاده می‌کنند. به طور معمول زوجه در ازای بذل مهریه خود  حق طلاق را از شوهر خود دریافت می‌کند. البته در بسیاری از موارد نیز زوجه حق اخذ مهریه را ضمن وکالت برای خود محفوظ نگه می‌دارد.

با استفاده از این روش دیگر نیازی به حضور زوج در مراحل دادرسی نیست. اما با توجه به این که زوجه وکیل مع الواسطه است. می‌بایست حتما برای همسر خود وکیل پایه یک دادگستری انتخاب نماید تا بتواند فرایند طلاق توافقی با وکالتنامه را انجام دهد.

مزایای حضور وکیل طلاق توافقی

  • انجام کلیه مراحل  توسط وکیل طلاق توافقی که آشنا به تمام روند دادرسی است باعث می شود. در کمترین مدت زمان ممکن کار انجام شود.
  • نیاز به حضور هیچ یک از زوجین نمی باشد .
  • تنظیم دادخواست طلاق توافقی که در حکم پی و بنیان مراحل و روند دادگاه می باشد در صورتی که ناقص تنظیم شود زمان رسیدگی را طولانی میکند. و درصورتی هم که اشتباه تنظیم شده باشد. و در توافقات که بعدا آثار حقوقی مهمی را به دنبال خواهد داشت با توجه و اشراف به قانون و آثار آن نباشد. قطعا مشکلات بعدی را ایجاد خواهد کرد. و برای جلوگیری حضور وکیل لازم و ضروری است.
  • دیگر نیاز به حضور زوجین نیست و از تنش و اختلافاتی احتمالی  زوجین در ملاقاتی که باهم دارند. جلوگیری می شود.
  • حضور وکیل طلاق توافقی از طولانی شدن روند رسیدگی جلوگیری می کند.
  • هرچند حضور وکیل مستلزم هزینه و حق الوکاله می باشد.  ولی از هزینه های بی جهت پرهیز می شود.

طلاق توافقی چقدر زمان می برد؟

با  تغییر شرایط طلاق توافقی از آذرماه سال ۹۷ تاکنون در تهران اگر زوجین تمایل داشته باشند. که به شخصه مراحل مربوطه را طی کنند در ابتدا هردو یا یکی از آنها می بایست.  به سامانه نوبت دهی طلاق سامانه مداخله در طلاق ، سامانه تصمیم مراجعه کنند.  و با وارد کردن مشخصات سجلی یکی از مراکز غربالگری مشاوره در تهران را انتخاب کنند. مرکز غربالگری پس از ثبت اطلاعات زوجین و دلایل طلاق  آنها را به یکی از مراکز مشاوره زیر نظر بهزیستی استان تهران ارجاع می دهد.

جلسات مشاوره در بازه زمانی حداقل ۴۵روزه و در ۱ یا ۵ جلسه خواهد بود. تعداد جلسات بستگی به شرایط زوجین و مرکز مشاوره دارد.  پس از اخذ گواهی عدم انصراف طلاق در صورت اصرار آنها به جدایی  دادخواست در دفتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت و به دادگاه خانواده ارسال خواهد شد.

پس از صدور رای دادگاه نیز زن و شوهر در فرصت سه ماهه می توانند به یکی از دفاتر رسمی طلاق برای ثبت طلاق بروند.

آنچه از اهمیت زیادی در طلاق توافقی برخوردار است اولاً توافق زن و شوهر بر انجام طلاق توافقی است و ثانیاً توافق در مورد مهریه  حضانت فرزندان، مقدار نفقه آنها  نحوه و مدت ملاقات است.

ثبت طلاق توافقی نیاز به چه مدارکی دارد؟

برای انجام مراحل قضایی طلاق توافقی باید ابتدا با به دفاتر خدمات قضایی  نسبت به ثبت دادخواست طلاق توافقی اقدام کرد. پس از آن  تاریخ و ساعت جلسه رسیدگی به طرفین اطلاع داده می شود. تا در آن تاریخ به دادگاه مراجعه کنند.

زوجین می بایست مدارک زیر را برای انجام طلاق توافقی تهیه کنند. و به پیوست دادخواست طلاق توافقی توسط خود فرد یا وکیل وی به دادگاه تقدیم شود:

  • اصل عقد نامه یا رونوشتی از آن. در صورت نداشتن یا گم کردن رونوشت میتوان به دفترنامه ای که در آن عقد انجام شده مراجعه کرد و رونوشت عقدنامه را تهیه کرد.
  • اصل شناسنامه زوج (مرد)
  • اصل شناسنامه زوجه (زن)
  • کپی کارت ملی زوجین
  • وکالت نامه محضری طلاق (در صورتیکه حق طلاق با زن باشد)
  • توافق نامه مبنی بر توافقات زوجین بر سر مهریه، حضانت و …
  • گواهی عدم بارداری زوجه (دریافت این گواهی نامه باید از پزشکی قانونی و مراکز پزشکی مجاز صورت گیرد)
  • گواهی بکارت از پزشکی قانونی (برای طلاق توافقی در دوران عقد و نامزدی)
  • ارائه گواهی عدم سازش که از سوی مراکز مشاوره طلاق دریافت می‌شود. البته نباید از تاریخ صدور آن بیشتر از سه ماه گذشته باشد.

سوالات متداول طلاق توافقی

متاسفانه از اصطلاح طلاق توافقی چنین به ذهن متبادر می شود که چون طرفین بر سر طلاق، با هم توافق کرده اند دیگر نیازی به مراجعه به دادگاه وجود ندارد. تصور عمومی هم بر این است که دادگاه تنها برای موضوعات اختلافی تشکیل می شود و در طلاق توافقی چون اختلافی وجود ندارد پس حضور در دادگاه هم لازم نیست.

اما بر خلاف این تصور رایج، حضور در دادگاه برای اخذ رای طلاق توافقی یا گواهی عدم امکان سازش ضروری است و هیچ استثنایی هم ندارد.

طلاق توافقی از این جهت تفاوتی با سایر طلاق ها ندارد. خوب است ابتدا توضیح داده شود که برخی از طلاق ها مطابق قانون و شرع مقدس، دارای عدّه و برخی دیگر هم بدون عدّه هستند.

زنی که بین او و شوهر خود نزدیکی واقع نشده و همچنین زن یائسه، نه عدّه طلاق دارد و نه عده فسخ نکاح

به غیر از آنچه در ماده ۱۱۵۵ آمده سایر زنان پس از طلاق باید عِدّه نگه دارند. بر این اساس اگر زنی که طلاق توافقی گرفته، مشمول ماده ۱۱۵۵ قانون مدنی است، یعنی احتمالاً یائسه است یا بین او و شوهرش نزدیکی رخ نداده است، نیازی ندارد که عدّه نگه دارد، در غیر این صورت ضروری است به میزانی که در قانون معین شده است، عده نگه دارد.

خیر زوجه در مورد انجام وکالت تنها می توانند به وکیل دادگستری وکالت طلاق توافقی دهد نه زوج.

با توجه به مساله مطروحه زن نمیتواند از اقرار خود مبنی بر باکره بودن برگردد و به مهریه خود رجوع کند.

برای انجام طلاق توافقی در اولین قدم باید به سامانه تصمیم مراجعه کرده ، مشخصات زوجین را ثبت کرد و برای اخذ نوبت مشاوره اقدام نمود که توضیحات کامل در خصوص آن در مقاله آورده شده است .

 بله ، طرفین می توانند بر سر تمام حقوق توافق کرده و این توافق از منظر دادگاه محترم شمرده می شود که جزئیات آن در مقاله درج شده است .

 طرفین تا سه ماه پس از صدور گواهی عدم امکان سازش می توانند برای ثبت طلاق به دفتر مراجعه کنن که در مقاله به طور کامل بررسی شده است .

مهریه تا 110 سکه به شما تعلق میگیرد مابقی را باید ثابت کنید که همسر شما توانائی پرداخت دارد (ملک، حساب بانکی و دارایی های دیگر) از ابتدا هم قسط بندی نمی شود مرد باید تقاضای اعسار بدهد(عدم توانائی در پرداخت مهریه) اگر قاضی پذیرفت قسط بندی میشود. نفقه ایام زوجیت و اجرت المثل هم به شما تعلق میگیرد.

اصولاً طلاق توافقی بیشتر از یک جلسه دادگاه را به خود اختصاص نمی دهد، مگر اینکه اتفاق خاصی رخ دهد که جلسه تجدید شود، ولی در شرایط طبیعی با یک جلسه موضوع فیصله پیدا می کند و در روز جلسه رسیدگی هم با توجه به این که دستور جلسه دادگاه طلاق توافقی تعیین شده و این موضوع هم از نظر حقوقی پیچیدگی خاصی ندارد، رسیدگی طولانی نخواهد بود. به همین دلیل، قاضی دادگاه به سرعت توافقات طرفین را در صورت جلسه قید می کند و زوجین هم آن را امضاء کرده و از دادگاه خارج می شوند.

با مراجعه به قانون و دکترین به نظر می رسد طلاق توافقی از نوع رَجعی است و حق رجوع در دوران عده برای شوهر باقی است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا