طلاق از طرف مرد
طلاق از طرف مرد
بر اساس ماده 1133 قانون مدنی سابق مرد می توانست هر وقت که بخواهد زن خود را طلاق دهد . مطابق این ماده که در واقع طلاق از طرف مرد را به صورت کاملا یک طرفه پیش بینی نموده بود. مرد می توانست بدون ارائه هیچگونه دلیل و مدرکی به دفاتر ثبت طلاق مراجعه کند. و با معرفی نمودن دو شاهد عادل و پرداخت کلیه حقوق مالی همسرش او را طلاق دهد و زنان نمی توانستند هیچ نقشی در جلوگیری از این طلاق ایفا نمایند.
اما این امر موجب سوء استفاده بعضی از مردان از این حق می شد. بعلاوه اینکه در این شرایط بسیاری از طلاق ها از روی عصبانیت انجام می گرفت و پس از مدتی منجر به رجوع از طلاق می شد. و این شرایط منجر به بی نظمی هایی در دفاتر طلاق و نظم حقوقی کشور می شد.
به دلیل اینکه ضابطه مندی این طلاق و فرایند طولانی آن سبب می گردید. که تا حد زیادی جلوی تصمیمات عجولانه گرفته شود. ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی مرد با رعایت شرایط قانونی می تواند با مراجعه به دادگاه همسر خود را طلاق دهد. بنابراین مردان میتواند با پرداخت حق و حقوق همسر خود اعم از مهریه و نفقه و اجرت المثل و همچنین شرط تنصیف دارایی هر زمان که خواست وی را طلاق دهد. طلاقی که از جانب مرد باشد طلاق رجعی محسوب می شود طلاق رجعی طلاقی است که در مدت زمان عده مرد میتواند بدون نیاز به رعایت تشریفات خاصی، به همسر خود رجوع نماید و تاثیر طلاق از بین میرود.
دلایل موجه طلاق از طرف مرد به شرح زیر میباشد:
- سوء رفتار زن
- عدم تمکین زن
- محکومیت زن به حبس
- بیمار بودن یا عقیم بودن زن
- ترک زندگی از سوی زن
البته باید توجه داشته باشید. که مرد چه دلیل موجهی برای طلاق دادن زن خود داشته باشد. چه نداشته باشد میتواند با مراجعه به دادگاه زن خود را طلاق دهد. تنها چیزی که در قانون تغییر کرده است. پروسه ثبت دادخواست طلاق و رسیدگی به آن است. که زمینه جدایی زن و شوهر از یکدیگر را سختتر کرده است. موجه بودن دلیل مطرح کردن دادخواست طلاق از سوی مرد تنها بر روی تعلق گرفتن یا نگرفتن حق و حقوق زن به او تاثیرگذار است.
حقوق زنی که طلاق داده می شود
همانطور که گفته شد مرد زمانی می تواند همسر خود را طلاق دهد که شرایط مقرر قانونی را رعایت کرده باشد بر اساس قانون مرد باید تمام حق و حقوق همسر خود را به وی بپردازد که این حق و حقوق عبارت است از مهریه و نفقه و اجرت المثل و شرط تنصیف دارایی که در این قسمت به صورت خلاصه هر یک از این موارد را توضیح میدهیم.
مهریه مالی است. که به موجب عقد ازدواج زن مالک آن می گردد. و مرد مکلف به پرداخت آن است. مهریه را یا طرفین با توافق یکدیگر تعیین می نمایند و یا تعیین آن را به شخص ثالثی واگذار می کنند. همچنین ممکن است طرفین مهریه برای زن تعیین نکنند. که در این صورت مهریه وی مهرالمثل خواهد بود.
در ازدواج دائم تعیین مهریه برای زن شرط صحت عقد نیست بنابراین حتی طرفین می توانند در عقد شرط کند که زن هیچ نوع مهریه ای نداشته باشد.
مهریه تعیین شده یا عندالمطالبه است و یا مشروط به شرطی مثل توان مالی مرد برای پرداخت در نظر گرفته میشود. که به آن مهریه عندالاستطاعه گفته میشود. مهریه در صورتی که عندالمطالبه باشد. باید قبل از طلاق به زن پرداخت گردد. ولی در صورتی که مرد دادخواست اعسار دهد و اعسار وی ثابت گردد. مهریه به صورت اقساط به زن پرداخت خواهد شد. و دادخواست طلاق از طرف مرد با دادخواست اعسار منافاتی با هم ندارند.
ولی در صورتی که مهریه عندالاستطاعه باشد زن باید توان مالی مرد را ثابت نموده و یا مالی از اموال مرد را جهت توقیف معرفی نماید. در این نوع از مهریه اعسار مرد مفروض است مگر اینکه زن خلاف آن را ثابت نماید.
مهریه حقی است که متعلق به زن می باشد و در هیچ صورتی از بین نخواهد رفت حتی اگر عدم تمکین زن و یا داشتن رابطه نامشروع زن با دیگری و سایر موارد نیز به اثبات برسد باز مستحق مهریه خواهد بود.
کی دیگر از حقوق مالی زن اجرت المثل است که زمانی موضوعیت پیدا میکند که طلاق از جانب مرد باشد.
اجرت المثل مالی است که به دلیل انجام کارهایی که زن در مدت زندگی مشترک انجام داده است. به وی پرداخت می گردد. زیرا اصل بر این است. که زن این کارها را به صورت رایگان انجام نداده است. در صورتیکه زن از انجام کارهایی که بر عهده وی نبوده است. قصد تبرع و مجانی داشته باشد. به جای اجرت المثل به وی نحله تعلق خواهد گرفت.
نحله مالی است. که با توجه به سالهای زندگی مشترک و نوع کار های انجام گرفته از سوی زن و وضعیت اقتصادی مرد با تعیین دادگاه به زن پرداخت می شود.
شرط تصنیف دارایی چیست؟
مطابق بند الف از شرایط ضمن عقد مندرج در سند نکاحیه زن شرط می نماید هرگاه طلاق بنا بر درخواست زن نباشد. یعنی طلاق از طرف مرد باشد. و طبق تشخیص دادگاه تقاضای طلاق ناشی از تخلف زن از وظایف همسری یا سوء اخلاق و رفتاری نبوده زوج موظف است. تا نصف دارائی موجود خود را که در ایام زناشوئی با او بدست آورده یا معادل آنرا طبق نظر دادگاه بلاعوض به زوجه منتقل نماید.
مدارک لازم برای طلاق از طرف مرد
اصل سند ازدواج .
2- اصل شناسنامه مرد.
3- کپی کارت ملی مرد.
مراحل طلاق از طرف مرد
- مرد تصمیم خود را برای طلاق زن گرفته باشد.
- زوج استطاعت مالی جهت پرداخت حقوق مالی زوجه را بررسی کرده باشد.
- مدارک خود را تحویل وکیل متخصص امور خانواده و طلاق دهد.
تنها در این مرحله مرد برای تحویل مدارک به وکیل مربوطه به دفتر مراجعه می کند و از اینجا به بعد کلیه مراحل توسط وکیل انجام می شود.
- مراجعه وکیل به دادگاه در جلسات دادگاه مشخص می شود که مرد چه مقدار باید بابت مهریه، اجرت المثل و نفقه زن پرداخت نماید.
- حضور در جلسات مشاوره.
- تقاضای قسط بندی مهریه نفقه و اجرت المثل در صورتیکه مرد استطاعت مالی آن را نداشته باشد که همه حقوق مالی زن را یکجا پرداخت کند.
در این مرحله صیغه طلاق جاری می شود و در شناسنامه ثبت می شود. و مدارک تحویل مرد می شود.
مدت زمان طلاق از جانب مرد
طلاق از جانب مرد میتواند از سه ماه تا یک سال طول بکشد و مدت آن بستگی به اعتراض زن خواهد داشت.
معمولاً در چنین مواردی چهار تا پنج ماه زمان نیاز است. در صورتی که زن برای طلاق حاضر نگردد. و دادگاه حکم غیابی صادر کند. زن میتواند از آن حکم غیابی واخواهی نماید. علاوه بر این مورد باید گفت که طلاق از جمله دعاوی است. که می تواند دارای سه مرحله باشد. مرحله بدوی مرحله تجدیدنظر و مرحله فرجام خواهی در صورتی که راضی به طلاق نباشد. می تواند پروسه طلاق را طولانی تر نموده و آن را تا یک سال و یا حتی مقداری بیشتر از یک سال به تعویق بیاندازد.
خیر مطابق با قانون حمایت از خانواده مردان تنها در صورتی می توانند همسر خود را طلاق دهند که ابتدا به دادگاه مراجعه کرده و گواهی عدم امکان سازش دریافت کنند.
مردی که می خواهد همسر خود را طلاق دهد ابتدا باید تمام حق و حقوق قانونی او را پرداخت کند.
حقوق مالی زن شامل مواردی همچون تنصیف اموال و دارایی زوج . اجرت المثل ایام زوجیت. نحله . نفقه زن . مهریه می شود.