طلاق مبارات

مبارات در لغت به معنای جدایی بوده و از این رو زوجین به وسیله این طلاق از هم مفارقت می‌نمایند. طلاق مبارات نوعی طلاقِ توافقی است که در آن به جهت عدم علاقه زن و مرد به یکدیگر زن مهریه یا مال دیگری به مرد پرداخت می‌کند.  تا او را طلاق دهد. طلاق مبارات از اقسام طلاق بائن است.  و در آن مرد نمی‌تواند به زن رجوع کند.

طلاق مبارات طلاقی است. که در رابطه با حقوق مالی زن اعم از مهریه  جهیزیه  حضانت فرزندان  ملاقات فرزندان و …. توافقاتی صورت می‌گیرد و این توافقات انجام شده در حکم دادگاه درج می‌شود. که ضمانت اجرایی قانونی پیدا می‌نماید.

مبارات در قانون مدنی تعریفش همانند خلع است. با این تفاوت که در مبارات کراهت زوجین دو طرفه است.  و همچنین بذل مهریه نمی‌تواند. از مقداری که مهریه است بیشتر باشد.

شرایط لازم برای تحقق طلاق مبارات

  1. کراهت زوجین از یکدیگر و عدم تمایل ان ها و نفرت و عدم تمایل به ادامه زندگی مشترک.
  2. مشخص گردیدن مقدار فدیه مقدار فدیه نباید که زاید بر مقدار و میزان مهریه باشد.  زیرا که زوجین هر دو نسبت به هم کراهت داشته و از انصاف به دور است. که برای انحلال عقد نکاح بیش از مهر پرداخت گردد.

شباهت های طلاق خلع و مبارات

  1. برای انجام هر دو طلاق مذکور،‌ طرفین می‌توانند که وکیل داشته باشند تا صیغه طلاق را جاری نمایند.
  2. برخلاف طلاق رجعی که تماماً در اختیار مرد است، طلاق خلع و مبارات با توافق زوجین انجام می‌شود.در طلاق خلع و مبارات امکان بازگشت وجود ندارد و طلاق، بائن می باشد.
  3. طلاق خلع و مبارات هر دو از جمله طلاق‌های بائن می‌باشند و زوج در زمان عده حق رجوع ندارد.
  4. توافق طرفین بر سر مقدار فدیه آن را تبدیل به عقد نمیکند و این طلاق همچنان ایقاع می باشد.

تفاوت های طلاق خلع و مبارات

  1. در طلاق خلع، فقط زوج نسبت به ادامه زندگی کراهت دارد.  ولی در مبارات دو طرف نسبت به هم کراهت دارند.
  2. در طلاق خلع مالی که به صورت فدیه پرداخت می‌شود.  می‌تواند بیشتر از مقدار مهریه باشد. در حالی که در طلاق مبارات چون دو طرف برای ادامه زندگی از هم کراهت دارند. و مالی که به عنوان فدیه پرداخت می‌شود. نباید از مهریه بیشتر باشد.

جمع بندی مطالب

طلاق خلع و مبارات انواع طلاق های بائن می باشند که در آن دیگر حق رجوع در مدت عده مطرح نمی باشد و در هر دو زن در ازای مبلغی از این زندگی که از آن کراهت دارد و نسبت به آن میلی ندارد رها می شود با این تفاوت که در خلع فقط زن ناراضی است و کراهت دارد اما در مبارات هر دو طرف کراهت به ادامه زندگی دارند.

در آخر باید به این نکته توجه کنیم که بعضی ها طلاق خلع و مبارات را با طلاق توافقی متفاوت می دانند و این تفاوت در امکان رجوع آن است. زیرا در طلاقی که به صورت توافقی انجام می‌شود طرفین امکان رجوع به همدیگر را دارند اما در طلاق خلع و مبارات اینگونه نمی باشد.

در طلاق خلع و مبارات تا زمانی که زن درخواست مالی را که بخشیده است نکند طلاق به صورت بائن می باشد و امکان بازگشت زوج وجود ندارد و همچنین زوجه، حقی به عنوان نفقه ندارد و حتی از زوج ارث نمی برد.

صیغه طلاق مبارات چگونه است؟

صیغه در طلاق در مبارات همچون صیغه در طلاق خلع بوده و همانطور که پیش‌تر بیان شد.  طلاق ایقاع است.  و موافقت زن درآن احتیاجی نیست. اما اگر طلاق به صورت مبارات باشد.  همانند عقد دارای دو طرف بوده و توافق دو اراده که یکی ایجاب و دیگری قبول است. محقق می‌گردد. و باید زوج و زوجه هر دو تن به این عمل دهند.

صیغه طلاق مبارات به این صورت است. که بَارَاْتُ زَوْجَتى فلان عَلى ما بَذَلَتْ فَهِىَ طالِقٌ که به معنی این می باشد. که زنم را در مقابل آنچه که بخشیده طلاق دادم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *